Piețele internaționale – mai accesibile pentru producătorii români în urma unui nou Tratat și privind Indicația Geografică și Denumirea de origine

Indicaţiile geografice şi denumirile de origine româneşti protejate în România beneficiază de protecție la nivel internațional în urma semnării, în mai 2015, a ”Actului de la Geneva al  Aranjamentului de la Lisabona.” Dispozițiile tratatului au fost formulate astfel încât să răspundă nevoilor producătorilor, pe de o parte, dar și ale consumatorilor, de cealaltă parte.

La Conferința Diplomatică din mai de la Geneva România a fost reprezentată de Ambasadorul pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la Geneva, doamna Maria Ciobanu și de o delegație a OSIM condusă de Directorul General, domnul Alexandru Ioan Andrei. Prin reprezentanții săi, țara noastră a insistat pentru adoptarea unor măsuri echilibrate care să asigure protecţia eficientă şi uniformă a tuturor indicaţiilor geografice.

Avantajele acestui Tratat pentru companiile românești

Pentru mediul de afaceri acest tratat aduce numeroase avantaje în ceea ce privește prezența pe piețele internaționale. Astfel, prin înregistrarea Indicației Geografice și a Denumirii de Origine produsele tradiționale românești vor avea avantajul unei origini garantate și al unei imagini pozitive oferite de aceste embleme.

 Ca efect al globalizării, consumatorii din întreaga lume caută tot mai mult originalitatea, produsele specifice, provenite  dintr-o anumită țară sau zonă geografică. Indicația Geografică nu comportă doar o diferențiere prin denumire, calitate sau caracteristici fizice. Este vorba de o complexă componentă culturală. O Indicație Geografică sau o Denumire de Origine, asemenea unui brand, poartă în sine o întreagă cultură, istorie, un adevărat spirit.

Indicațiile Geografice – aplicate, în viitor și pentru alte produse decât cele agro-alimentare

În septembrie 2015 Parlamentul European a propus Comisiei Europene, într-un raport,  extinderea protecției prin Indicație Geografică și pentru alte bunuri decât cele agro-alimentare. Motivul care a stat la baza acestei inițiative este importanța pe care Indicația Geografică o are în evidențierea caracteristicilor produselor, dar și pentru protejarea caracterului tradițional (de la obținerea lor  și până la un întreg sistem de tradiții și valori ce depind de acele produse).

Această legislație vizează în special producătorii de bunuri tradiționale sau obținute prin metode tradiționale. Este un demers nu doar pentru  protejarea și încurajarea afacerilor mici și mijlocii din acest domeniu, ci și de conservare a unor tradiții, fie că vorbim de obiectele obținute, fie de metodele prin care sunt realizate.

 Nu în ultimul rând va fi o metodă eficientă de a combate produsele contrafăcute și utilizarea abuzivă a Indicațiilor Geografice, protejându-le, în același timp, pe cele reale, originale.

Pe termen lung aceste prevederi ar încuraja dezvoltarea economică a regiunilor defavorizate, dependente de produsele și metodele tradiționale. Cum? Facilitarea accesului pe piața europeană și internațională ar conduce la o creștere a cererii, deci la crearea de noi locuri de muncă pentru producerea bunurilor care să acopere cererea în creștere.

Subiectul este complex și urmează să fie dezbătut de specialiști în domeniu în decembrie, la Conferința Denumirilor Geografice de la Roma.

Este important de știut, însă, că înregistrarea unei Indicații Geografice sau a unei Denumiri de Origine atrage protejarea unui produs sau metodă tradițională doar dacă este dublată de înregistrarea mărcii sau a brevetului pentru acel produs sau acea metodă.