
Drepturile asupra proprietății intelectuale, deși sunt mai prezente în activitatea noastră decât ne imaginăm, constituie un domeniu complex. Am anticipat o parte din întrebările pe care le-ați putea avea. Mai jos găsiți răspunsurile.
Știm că nu putem răspunde aici tuturor nelămuririlor. Prin urmare vă invităm să ne contactați.
Termeni explicați
● O marcă nu protejeaza produsul ca atare, ci constituie un semn care servește la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparținând altor persoane.
● Reprezintă un sistem independent de protecție pe întreg teritoriul Uniunii Europene, nesubstituindu-se nici mărcii naționale și nici celei internaționale.
● Este instrumentul juridic care protejează o soluție tehnică inclusă în produse și/sau procedee, care sunt noi, prezintă activitate inventivă și au aplicabilitate industrială.
● Constituie obiect al dreptului de autor opera originală de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și indiferent de valoarea și destinația acstora. De asemenea, reprezintă obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opera preexistente.
● Dreptul de autor se naște din momentul creării operei, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare. Drepturile patrimoniale durează în timpul vieții autorului și, după moartea acestuia, se transmit pe cale succesorală pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoștința publică în mod legal.
● Se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoștința publicului. Autorul are dreptul exclusiv de a decide dacă, în ce mod și când opera sa va fi utilizată sau exploatată, inclusiv dreptul de a autoriza utilizarea operei de către public. Autorul sau titularul unui drept de autor poate ceda numai drepturile sale patrimoniale, prin contract, altor persoane.
Avantaje
● Prin înregistrarea unui desen sau model, obţineţi drepturi exclusive asupra aspectului şi aparenţei produsului dumneavoastră. Simpla înregistrare a desenului vă permite să interziceţi copierea acestuia de către terţi, fie că aceştia copiază desenul sau îl creează independent.
● Prin înregistrarea unei mărci, obţineţi drepturi exclusive asupra utilizării mărcii dumneavoastră. Pe intreaga perioadă de valabilitate, titularul are un drept exclusiv de a o utiliza și de a împiedica utilizarea acesteia de o terță persoană care nu are consimțământul său.
● Dacă nu înregistraţi desenul sau modelul, creaţiile dumneavoastră pot obţine protecţie limitată prin dreptul desenului neînregistrat sau prin copyright. Totuşi, nu veţi avea posibilitatea de a interzice producerea unor articole identice sau similare prin creaţie independentă.
● Dacă există înregistrate desene care sunt asemănătoare (sau similare) cu desenul pentru care depuneți cererea, este posibil ca titularii să depună opoziţie. Aceasta poate rezulta cu invalidarea cererii de înregistrare a desenului (cererea este ştearsă din registru), iar dvs. va trebui să plătiţi taxe. Prin cercetarea documentară, aveţi posibilitatea să aflaţi înainte dacă a fost înregistrată o cerere de protecţie pentru desen.
Etape
Sunt 4 etape pentru a obțíne o marcă înregistrată în România:
- Cercetarea documentară: o etapă facultativă, dar care poate scuti timp și costuri inutile. Stabilește dacă este cazul să fie depusă o cerere.
- Depunerea cererii: În 7 zile de la depunerea cererii, aceasta este publicată în format electronic de către OSIM. În următoarele 2 luni spot fi depuse observații și opoziții privind înregistrarea mărcii respective. În maxim 3 luni de la depunerea cererii de înregistrare de marcă, trebuie achitată taxa pentru examinarea în fond (în caz contrar dosarul urmând a fi radiat pentru neplată taxe). Valoarea acestei taxe urmează a fi stabilită în funcţie de felul în care arată marca şi de numărul de clase pentru care se solicită înregistrarea.
- Examinarea cererii: dacă taxele corespunzătoare au fost achitate, OSIM examinează în fond cererea de înregistrare a mărcii în termen de 6 luni de la publicarea cererii. Se decide admiterea sau respingerea acesteia. Cererile admise sunt publicate în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială - Secţiunea Mărci, în format electronic şi se înscriu în Registrul Mărcilor.
4. Înregistrare marcă: dacă nu apar obiecții, decizia de înregistrare a mărcii este emisă în aproximativ 12 luni de când cererea a fost depusă. Marca înregistrată este protejată pentru 10 ani, după care certificatul poate fi reînnoit pentru mai multe perioade de 10 ani.
Înregistrarea unui brevet în România urmează, de regulă, 5 pași:
1. Cercetarea documentară: un pas facultativ, dar deosebit de important. Pentru a fi înregistrat brevetul, invenția trebuie să îndeplinească mai multe criterii. O bună parte dintre cererile depuse sunt respinse pentru că a lipsit cercetarea prealabilă. Acest pas înseamnă scutirea costurilor și a timpului pierdut.
2. Depunerea cererii de înregistrare a brevetului: formularele-tip ale cererii de brevet de invenţie trebuie însoțite, obligatoriu, de documentaţia de brevetare.
Publicarea cererii de brevet:
- Regim normal : Publicarea cererii se face după 18 luni de la data depozitului. Taxa este de 180 lei şi se plăteşte în termen de 6 luni de la data depozitului.
- Regim de urgență : Publicarea cererii înainte de 18 luni de la data depozitului. Taxa este de 360 lei şi se plăteşte odată cu solicitarea publicării.
3. Examinarea: Examinarea stabileşte dacă cererea de brevet îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea brevetului de invenţie.
- Regim de urgență : la data de depozit a cererii
- Regim normal : în termen de 30 de luni de la data de depozit a cererii.
- În funcție de varianta aleasă și perioada de examinare și taxele aferente sunt diferite.
4. Acordarea și eliberarea brevetului de invenție: În termen de 4 luni de la data comunicării hotărârii de acordare a brevetului trebuie achitată o taxă pentru a obține eliberarea brevetului. Protecția este valabilă 20 de ani.
În general se urmează 6 etape pentru a înregistra un desen sau model industrial în România:
- Cercetare documentară în baza de date OSIM: deși este o etapă facultativă, prin cercetarea documentară se verifică dacă există impedimente; astfel se pot preveni cheltuielile inutile și timpul pierdut.
- Depunerea cererii: sunt câteva condiții minime pentru a se constitui depozitul reglementar care are ca efect înscrierea în Registrul cererilor depuse .
- Etapa preliminară: se verifică existenţa actelor necesare în vederea procedurii de publicare şi a procedurilor ulterioare.
- Publicarea cererii: dacă îndeplineşte condiţiile minime de depozit, în 5 zile de la depunere, cererea de înregistrare a desenului sau modelului se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială al OSIM. Publicarea poate fi amânată, la cererea solicitantului, pe o perioadă care nu poate depăşi 30 de luni de la data depunerii cererii sau de la data priorităţii invocate. Persoanele interesate pot face opoziţii scrise la OSIM privind cererea de înregistrare a desenului sau modelului în termen de 2 luni de la data publicării acestuia.
- Examinare de fond: Cererile de înregistrare a desenelor şi modelelor se examinează de către Comisia de examinare a desenelor şi modelelor. Comisia hotărăşte, după caz, înregistrarea sau respingerea desenului sau modelului, în termen de 6 luni de la data depunerii cererii.
- Eliberare certificat: Înregistrarea desenelor şi modelelor se face în Registrul desenelor şi modelelor şi se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială al OSIM. Certificatul de Înregistrare este eliberat în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea de admitere a rămas definitivă şi irevocabilă.
Cui se adresează Proprietatea Intelectuală?
● Orice persoană fizică ce susţine că este autorul unei creatii estetice este considerată titular al desenului și cea îndreptățită să depună o cerere de înregistrare. Excepție fac unele cazuri când: i s-a comandat să creeze un desen/model în schimbul unei sume de bani, caz în care dreptul asupra desenului/modelului aparține persoanei care l-a comandat; a creat desenul/modelul în calitate de angajat în cadrul atribuțiilor de serviciu, situație în care dreptul aparține angajatorului.
● Solicitantul trebuie să aibă personalitate juridică, sau poate fi o persoană fizică, o companie, o asociaţie încorporată, sau o combinaţie dintre acestea. Pentru numele titularului nu se acceptă un nume de afaceri sau un nume comercial. În acest caz, pot depune cererea persoana sau persoanele care deţin firma.
● Dacă desenul aparţine mai multor persoane, acestea pot depune împreună cerea de înregistrare pentru desen. În situaţia în care sunt mai mulţi solicitanţi, trebuie indicate numele acestora.
● O persoană care susţine că este titularul unei mărci poate depune o cerere de înregistrare a mărcii respective. Solicitantul trebuie să aibă personalitate juridică, sau poate fi o persoană fizică, o companie, o asociaţie încorporată sau o combinaţie dintre acestea.
● Pentru numele titularului nu se acceptă un nume de afaceri sau un nume comercial. În acest caz, pot depune cererea persoana sau persoanele care deţin firma.
● Dacă marca aparţine mai multor persoane, acestea pot depune împreună cerea de înregistrare de marcă. În situaţia în care sunt mai mulţi solicitanţi, trebuie indicate numele acestora.
● Orice persoană fizică sau juridică poate să depună o cerere de marcă europeană dacă are naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Convenției de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comerțului și are domiciliul, sediul sau o întreprindere industrială sau comercială efectivă și serioasă pe teritoriul Uniunii Europene, pe teritoriul unui stat membru al Convenției de la Paris sau al Organizației Mondiale a Comerțului.