inventica 2016

La sfârșitul lunii iunie Claudiu Feraru, fondator al Ropatent, a primit invitația de a participa, la Iași, la un dublu eveniment internațional: Salonul Internaţional al Invențiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic și conferința internațională Inventica. Cu atât mai mare a fost onoarea cu cât în spatele celor două evenimente sunt Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” și Universitatea ”Al. Ioan Cuza” din Iași.

La cele două evenimente Claudiu a avut ocazia să ia pulsul lumii inventatorilor din cele 18 țări participante dintr-o dublă perspectivă: cea a vizitatorului și cea a specialistului în drepturi de proprietate intelectuală, calitate în care a susținut o prelegere despre ”Modul de a face publică o invenție înregistrată ca cerere de brevet de invenție în cadrul unei expoziții”.

Claudiu a ales această temă pentru că este un subiect de actualitate care răspunde unei nevoi majore în rândul inventatorilor. Mulți dintre expozanți se aflau în stadiul de depunere a cererii de brevet, dar înainte de a fi publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială. Ori acest lucru implică anumite riscuri pentru inventatori și/sau solicitanți. Nu este, însă, o situație fără ieșire și Claudiu a vorbit despre soluțiile de protejare în acest sens.

În frumoasa Sală a Pașilor Pierduți a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași și aulele celor două universități au fost reuniți participanți cu invenţii, proiecte de cercetare şi lucrări ştiinţifice de pe trei continente. Au participat inventatori şi cercetători, doctoranzi şi studenţi din mai multe instituţii din Armenia, Belarus, China, Republica Cehă, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Malaezia, Republica Moldova, Portugalia, Federaţia Rusă, Serbia, Suedia, Ucraina, Taiwan, Tunisia şi România. Este o participare semnificativă și, credem noi, îmbucurătoare, în special în sensul creării unor legături de colaborare și descoperirea de oportunități.

Ceea ce Claudiu a remarcat în cadrul Inventica este faptul că majoritatea invențiilor sunt dedicate industriei mecanice și tehnicii medicale. Deloc surprinzător având în vedere direcția globală de dezvoltare a tehnologiei. Rămâne, de văzut, însă, în ce măsură invențiile locale pot și vor fi valorificate, ceea ce implică și o nevoie crescută de protejare.

Este extraordinar să vedem un potențial atât de mare, invenții și proiecte de cercetare premiate, însă, până la a fi efectiv aplicate și valorificate drumul rămâne lung și anevoios. Este nevoie de evaluări, de studii de piață, de o protejare internațională; căci concurența nu se limitează doar la țara noastră, ci vorbim de un nivel global. Nu puține sunt exemplele din istorie când inventatori din țări diferite, fără a fi în contact, au făcut aceeași descoperire în momente apropiate. Iar istoria (și societatea) a atribuit invenția celui care a reușit să o înregistreze primul, nu celui care a descoperit-o primul. Și cu siguranță astfel de exemple continuă și astăzi.

De aceea concluzia noastră, ca specialiști în protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, vine să completeze concluzia organizatorilor: universitățile, în calitatea lor de pepiniere pentru domeniul cercetării, trebuie să colaboreze mai strâns în ceea ce privește stimularea creativității, protejarea și exploatarea invențiilor și a altor drepturi de proprietate intelectuală.